Ászja Bibi nem utazhat külföldre, ügyét visszaküldték a pakisztáni legfelsőbb bíróságnak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. november 04. vasárnap

Az iszlám radikálisok által szervezett tiltakozások megfékezésére a pakisztáni kormány újra megnyitotta Ászja Bibi ügyét, visszaküldve azt a legfelsőbb bíróságra. A nő nem hagyhatja el az országot. Ügyvédje úgy döntött, külföldre költözik, mert veszélyben van az élete.

Tovább bonyolódik Ászja Bibi, az ötgyermekes katolikus asszony ügye, akit a napokban mentettek fel nyolc évvel azt követően, hogy káromlás hamis vádja alapján halálra ítélték. A pakisztáni hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, felvették nevét azok listájára, akik nem utazhatnak külföldre. Ez lett az eredménye annak a tárgyalásnak, amelyet a kormány az iszlám radikálisokkal folytatott, akik a szabadlábra helyezés után három napon keresztül megbénították a városokat és a nő felakasztását követelték.

A kormány és a Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) szélsőséges szunnita iszlám párt közötti megállapodás értelmében Ászja Bibi nem utazhat külföldre családtagjaival mindaddig, amíg a Legfelsőbb Bíróság nem végezte el az ítélet végleges felülvizsgálatát. Így nyilatkozott Noorul Haq Qardi, a pakisztáni vallásügyi miniszter. Az iszlamisták ezt követően bejelentették az országos tiltakozások beszüntetését. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy amennyiben a megállapodást nem tartják be, ismét az utcára vonulnak. Szajful Maluk, Ászja Bibi ügyvédje számos fenyegetést kapott a napokban, ezért úgy döntött, hogy elhagyja Pakisztánt, mert élete veszélybe került.

Pénteken, a muszlimok imanapján a helyi katolikus egyház az erőszak veszélye miatt az elhunytak lelki üdvéért meghirdetett szentmiséket lemondta. A pakisztáni hadsereg megfenyegette az iszlám radikálisokat, hogy ne provokáljanak erőszakot. Khadim Hussain Rizvi szélsőséges vezető, a Tehreek-e-Labbaik Pakistan iszlamista párt alapítója azonban minden követőjét felszólította, hogy készüljenek fel arra, hogy meghaljanak Mohamed dicsőségéért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments