Egy kivételes teljesítmény - és a rózsafüzér

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. november 03. szombat

Az amerikai Simone Biles nyerte a nők egyéni összetett versenyét a Dohában zajló torna-világbajnokságon november 1-jén, csütörtökön. Ez volt a 21 éves, négyszeres olimpiai bajnok Biles negyedik világbajnoki címe egyéni összetettben, ezzel az örökrangsor élére állt...

Már a riói olimpián elkápráztatta a világot az apró termetű (142 centiméter magas) szertornászlány. Mi az, ami őt a legjobbak közé emeli? – tette fel akkor a kérdést az Aleteia szerzője. Biles a US magazine-nak adott interjúja során fény derült egy fontos tényezőre, amikor megkérték a tornásznőt, mutassa meg, mi van a táskájában, abban a reményben, hogy rábukkannak sikere titkára.

Sporttáskájának tartalma jórészt nem okozott meglepetést, de a riporter észrevette, hogy egy fehér rózsafüzér is kiesett belőle. Az egyéni összetettben addigra már háromszoros világbajnoki címet magáénak tudható Simone elmagyarázta: „Nagymamám, Nellie vette nekem ezt a rózsafüzért a templomban. Általában nem ezt imádkozom a versenyek előtt; csak úgy magamban imádkozom, de ott van nálam a biztonság kedvéért.”

A tornásznő hányatott életében a hit volt az egyik megtartó erő – erről írt például 2016-ban megjelent önéletrajzában is (Courage to Soar). Simone Biles Ohióban született, édesanyja alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Amikor hároméves lett, nagyszülei testvérével együtt Texasba vitték, ahol később hivatalosan is örökbe fogadták őket.

Biles mostanra nagyszüleit szólítja „mamának és papának”, ők pedig a „lányuknak”, és minden vasárnap elmegy velük a templomba. Nagyszülei meghatározóak voltak számára, és a kezdetektől fogva támogatták pályáján.

Simone hatéves korában kezdte el a gimnasztikát, miután nagyszülei észrevették kivételes sporttehetségét, és azóta töretlenül gyakorolja. A Washington Postnak adott nyilatkozatukban a nagyszülők úgy fogalmaztak: „Simone mindig szeretett a bútorokon ugrálni, olyannyira, hogy Nellie egy idő után belefáradt abba, hogy folyton veszekedjen a kislánnyal, hogy a kanapé és a székek nem játszótér”.

Simone Biles 1997. március 14-én született, négyszeres világbajnok női összetett szertornában, háromszoros talajtorna-világbajnok, kétszeres gerenda-világbajnok, négyszeres nemzeti bajnok, a nyertes amerikai női szertornacsapat tagja volt a 2014-es és 2015-ös gimnasztikai világbajnokságokon.
Simone Biles az első afroamerikai tornászvilágbajnok és az első nő, aki négyszer egymás után nyert világbajnoki címet. A legeredményesebb amerikai tornász.

Forrás: Aleteia; MTI

Fotó: Ministerio do Esporte/Flickr

Magyar Kurír