50 év se kellett az állatok 60 százalékának kiirtásához

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. október 31. szerda

Az emberiség az emlősök, madarak, hüllők és halak populációjának több mint 60 százalékát kipusztította 1970 óta, és a világ tudósai szerint ez a már civilizációnk létét fenyegeti. A világméretű mészárlással kapcsolatos kutatást az állatvédő World Wildlife Found állította össze 59 tudós közreműködésével. Ez akkora pusztítás, mintha egyszer csak eltűnne Észak-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Európa, Kína és Óceánia teljes lakossága - mondta Mike Barrett, a WWF vezetője.

Több milliárd év kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a Föld élőlényekben gazdag ökoszisztémája, amit az emberi populáció pár évezreden át tartó folyamatos növekedése egyre nagyobb mértékben eltöröl. Azzal, hogy egyre több erőforrást veszünk el az állatoktól, azt a rendszert döntjük romba, amely a létünkhoz szükséges feltételek, például a tiszta levegő és víz megteremtéséhez szükséges.
Sok tudós úgy véli, hogy már bőven benne vagyunk a hatodik nagy kihalási hullámban, míg mások szerint még mindig csak a peremén, a kezdetén vagyunk. Ez persze csak szócsavargatás, a lényeg az, hogy
- négy évvel ezelőtt még csak az állatok populációjának 52 százaléka tűnt el
- egy elemzés szerint az emlősök 83 százalékának már annyi
- a növények fele is eltűnt a civilizáció hajnala óta
- 5-7 millió év alatt állna helyre a Föld természetes ökoszisztémája
A természetes élőhelyek pusztulásának egyik fő oka az, hogy kell a hely a farmoknak, de arra is hajlamos az emberiség, hogy a kipusztulásba egyen bizonyos fajokat: 300 emlősfaj számíthat erre a sanyarú sorsra.
Most a szárazföld háromnegyedét érinti valamilyen módon az emberi tevékenység, és az óceánok felén ipari méretű halászás zajlik. A folyók és a tavak élővilágának túlnyomó többsége, 83 százaléka már eltűnt 1970 óta, főként az agráripar vízigénye és a gátak miatt.
Az ENSZ 2020-ban tart ülést a biológiai sokszínűségről, ám az eddigi folyamatok nem sok jóval kecsegtetnek. Mike Barrett szerint szükség lenne egy globális megállapodásra a természet és az emberiség védelme érdekében, mert ez lehet az utolsó lehetőségünk, hogy tegyük valamit.
(index.hu)