Martin Luther King lányának tanúságtétele: Korábban minden fehér férfit gyűlöltem

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. október 27. szombat

Idén 32. alkalommal szervezte meg a Sant’Egidio közösség a vallási vezetők nemzetközi béketalálkozóját. A „Béke hídjai” mottóval megrendezett bolognai találkozón Bernice King olasz fiataloknak beszélt édesapjáról és az erőszakmentesség filozófiájáról.

Stefano Orlando, a Sant’Egidio közösség tagja vezette a beszélgetést, aki, miután megnézték a videofelvételt King híres beszédéről, elmondta: Martin Luther Kingnek volt egy álma a békéről. A béke ma is nagyon távolinak látszik, szinte lehetetlennek. Számos háború tart hosszú évek óta, mert túl kevesen hisznek a békében. Ki hisz ma a szíriai békében? Növekednek a feszültségek, az emberek félnek egymástól, bezárkóznak a másik előtt, a menekültek előtt.

A bolognai expó egyik termében megrendezett beszélgetésre összegyűlt fiatalokat arra buzdította, építsenek egy békés világot: „Ebben a teremben – és azokon a helyeken, ahol fiatalok követnek minket a médián keresztül – tudjuk, hogy vannak, akik ma is álmodnak a békéről. A Sant’Egidio közösség tevékenyen részt vállal számos országban a kiengesztelődés, a béke megteremtésében. A béketeremtők népéhez tartozik Bernice King is, aki lelkipásztor, a Martin Luther King emlékét őrző King Center vezetője. Hiszi, hogy az erőszak nélküli világ, olyan bátor emberek világa, akik barátsággal, megértéssel szeretnék legyőzni az igazságtalanságot, nem utópia, hanem konkrét, megvalósítható terv.” A King Center kidolgozott egy tervet, Nonviolence 365 néven. Az erőszakmentesség nem egy különleges alkalomra érvényes viselkedés, hanem az év minden napján gyakorolni kell – sugallja az elnevezés. Amikor a fiatal amerikaiak a lőfegyverek ellen tiltakoztak, Bernice a mozgalmuk élére állt: egy békés lázadás volt ez, amelynek célja, hogy lefegyverezze Amerikát, ahol túl sok fiatal hal meg a lőfegyverek miatt.

Bernice az olasz fiatalokhoz szólva hangsúlyozta, édesapja hitt abban, hogy az erőszakmentesség képes megoldani erkölcsi kérdéseket és konkrét problémákat, ha az ember él a Nonviolence 365 módszerével. Olyan gondolkodásmód ez, amely azzal jár, hogy nap mint nap változunk, tiszteletben tartjuk minden ember méltóságát. Édesapja az igazságot kereste, és ehhez különféle vallásokban megtalálta a megfelelő elemeket: létrehozott egy receptet, ami, mint a pizza, sokféle elemből áll. Hat alapelven nyugszik a módszer: az erőszakmentesség nem passzivitás, hanem a bátor emberek műve; barátsággal és megértéssel kell nyerni; az igazságtalanságot kell legyőzni, nem az embereket; a szenvedés megváltássá válhat; mindig a szeretet választjuk; az erőszakmentes ember hiszi, hogy a világegyetem az igazságosság pártján áll. Édesapja hitt abban, hogy egyre magasabb szintre kell emelnünk emberségünket, és a szeretet első szabálya az, hogy vigyáznunk kell a másik emberre. Hitt abban, hogy szeretnünk kell ellenségeinket. Hitt a boldogmondásokban, a feltétlen szeretetben.

Jennifer, Bernice King barátnője kisiskolás korától, a King Center munkatársa elmesélte, hogy Bernice éveken keresztül gyűlölte a fehér bőrű embereket, mert édesapját egy fehér férfi gyilkolta meg. Apja pedig azt vallotta, meg kell maradni a szeretetben. Hogyan tudott túllépni ezen a gyűlöleten? – szólította meg kérdésével barátnőjét.

Bernice elmesélte, hogy húszévesen még gyűlölt minden fehér férfit. Akkor érezte a fordulatot, amikor egy keresztény talk show-ban a műsorvezető, történetesen egy fehér férfi megkérdezte tőle: „Megölelhetlek?” Ösztönösen tiltakozott ez ellen, de mivel jó nevelést kapott, udvariasan igent mondott, és jól tette, mert ez volt a legigazabb ölelés, amit valaha életében kapott. Megváltozott tőle a lelkében. Megértette, hogy az embereket nem lehet csoportokba sorolni: minden egyes ember külön-külön Isten képmása. A gyűlölet olyan, mintha mérget innánk: a leginkább éppen az szenved tőle, aki gyűlöl.

Mit mondasz ezeknek a fiataloknak? Hogyan éljék meg az erőszakmentességet? – kérdezte tovább barátnőjét Jennifer.

Éljenek igaz szívvel és igaz magatartással – válaszolta a King Center vezetője. – Az erőszakmentesség azt jelenti, hogy nagyobb fegyelmezettséggel élünk, cselekszünk. Ez az egyik módja annak, hogy ellenálljunk a gonosznak, az előbb már említett elvek alapján. Legyünk következetesek, de ne kiabálva vagy csúnyán beszélve. Hamis elképzelés az, hogy csak erőszakkal lehet változtatni a dolgokon: az erőszak erőszakot szül, az erőszakmentesség pedig olyan fegyver, amelynek tölténye az igazságosság és a feltétlen szeretet.

Ezt követően az olasz fiatalok tehettek fel kérdéseket Bernice-nek. Valentina arról faggatta, miért nincsenek manapság olyan vezetők, mint amilyen az édesapja volt, illetve lát-e pozitív változást a világban. Bernice hangsúlyozta, hogy a békéért folytatott küzdelem soha nem ér véget, nemzedékről nemzedékre kell folytatni. Minden generációnak éberen kell őrködnie a szabadsága védelméért, a fény gyermekeinek határozottabbnak kell lenniük, mint a sötétség gyermekei. Reményt ad, hogy az amerikai fiatalok síkra szállnak a fegyvertartás ellen. Ami elkeseríti, az a közöny.

Alessio elmondta, hogy a Sant’Egidio közösséghez tartozó fiatalok sok szegénnyel, sok igazságtalansággal, erőszakkal találkoznak. Hogyan őrizzük meg a reményt? – kérdezte. Bernice szerint az egyetlen módja ennek az, hogy magunkévá tesszük az erőszakmentességet. Az élet csupa erőszak, harc. Késznek kell lennünk arra, hogy a remény magjait vessük el. „Ti vagytok a világ világossága: világítson a fényetek, lássa a világ, amit tesztek! A fényben meglátjuk embertársunkat, míg a sötét agresszívvá teszi az embert. Ahhoz, hogy a világ megváltozzon, a fénynek le kell győznie a sötétséget. Meg kell világítanunk a szegénységet: ti mint fiatalok, mint közösség járjatok öntudatosan és fegyelmezetten a világ útjain, hogy megvilágítsátok a szegénységet!” – buzdította a fiatalokat.

Mit értett édesapád a nagyságon? – kérdezte végül Jennifer. „Apám azt mondta, aki nagy akar lenni, legyen mindenki szolgája. Mindenki lehet nagy, mert mindenki tud szolgálni. Kegyelemmel teli szív és szeretetben gazdag lélek kell hozzá: akit a szeretet vezet, az nagy” – hangzott a válasz. 

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

You have no rights to post comments