15 hajléktalan kunyhóját semmisítették meg a kiserdőben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. október 26. péntek

Kispesten a Határ út mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg közel 8 kunyhót a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán. A megsemmisített kunyhókban odaveszett az ott lakók több értéktárgya is.

A hosszú hétvége után hazaérkező hajléktalanok csak a lakásukhoz hazaérve szembesültek a megsemmisített kunyhóik látványával – írja a Mérce. A hírportál beszámolója szerint a nap folyamán A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének azt nyilatkozta, hogy amikor kiértek, még ott találták a munkásokat, akik állítólag őket látva levonultak a telepről. Szerinte az önkormányzat szinte semmit sem tud tenni, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában áll.
A munkavezető Vargának korábban mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak majd le, ennek ellenére az elmúlt napokban a környéken három sátrat és három kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására – tudja a Mérce. A hajléktalanok pedig arról számoltak be Vargának, hogy további két, még álló kunyhó is el lesz bontva.
Azt sem lehetett előre tudni, hogy mikor semmisítik meg a kunyhókat, az önkormányzat úgy értesült, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat, a Vöröskereszthez pedig az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez a mostani rombolás azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését – írja a lap.
A Város Mindenkié egy videót is közzétett a lakókkal, akik elmondták, hogy legtöbbjük csak éjszakai szállásra tud majd bemenni, ami azt jelenti, hogy a nappal továbbra is az utcára kényszerülnek. És ez idáig miért nem mentek a szállóra? Mert nem akartak olyan helyen lakni, ahol bogarak másznak rajtuk.
A Mérce beszámolója szerint egy olyan kunyhó is megsemmisült, amiben a hajléktalanok a tárgyaikat tartották, így személyes tárgyaik, ruháik, edényeik, gyógyszereik is odavesztek.
Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera A Város Mindenkié aktivistái elmondták a Mércének, hogy az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.
Az aktivisták illegálisnak tartják ezt a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg.
Varga Attila szerint a hajléktalanokon most a a kispesti Vöröskereszt próbál segíteni. A Mérce úgy tudja, hogy az elmúlt napokban nyolc pár már elhagyta az erdőben lévő szállását, a holnapi nap folyamán pedig a maradék hét ember is távozni kényszerül.
(index.hu)

You have no rights to post comments