Egyedülálló szemléletű, keresztény családi centrum a Budai Irgalmasrendi Kórházban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. szeptember 29. szombat

A Frankel Leó úti Irgalmasrendi Kórházban új épületszárny épül, ahol a gyógyintézményen belül létrehozták a Keresztény Családi Centrumot. Az egyedi szemléletű centrumban az elmúlt hónapok során hatalmas fejlesztés ment végbe: ősztől 21. századi elvárásoknak megfelelő minőségű szakrendelők, vizsgálók, műtők, orvosi eszközök és kiváló szakemberek várják a pácienseket.

Az országos területi ellátást biztosító Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrum célja, hogy segítséget nyújtson a családalapításban, és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslásában. A centrum természetesen nyitva áll minden házaspár, párkapcsolatban élő, illetve egyedülálló nő és férfi, továbbá serdülőkorban lévő fiatal nő és férfi előtt, aki egyetért a BIK szemléletével és elveivel. A teljes ellátást az OEP finanszírozza.

Országosan is egyedülálló az a szemléletmód, ahogy a hozzájuk forduló betegekkel foglalkoznak. A mai egészségügyi gyakorlatban a beteg felkeres egy szakorvost, majd szükség esetén a következő szakterületen is a páciens jelenik meg – már leletekkel, diagnózisokkal, beutalókkal a kezében. A Keresztény Családi Centrumban ezzel szemben egy jól képzett koordinációs kolléga az alapvető egészségügyi kérdések mellett már első alkalommal annak okát is megbeszéli a pácienssel, amiért felkereste az intézményt, majd az elmondottak alapján beutalja az összes szükséges vizsgálatra. Az eredményeket a koordinátor segítségével az érintett szakorvosok közösen elemzik ki, és együtt határozzák meg a további szükséges lépéseket, ami alapján a koordinátor egyezteti a vizsgálati időpontokat is. Így nem a páciensnek magának kell felkutatnia a szakorvosokat, beutalóért sorban állni a háziorvosnál, és nem kell hívogatni a rendelőket külön-külön a vizsgálati időpontért, illetve a leletekért.

Mint dr. Reiter József, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója elmondta, az utóbbi hónapok során kormányzati támogatással széles körű orvosieszköz-beszerzés valósult meg a családi centrumban: az urológiai-andrológiai, a nőgyógyászati, a sebészeti, az orvosi laboratórium, a radiológiai osztályok gyógyító munkájának minőségét segítő eszközök beszállítása és beüzemelése is megtörtént. Emellett új, kényelmes és ergonomikus kialakítású ágyakat is beszereztek, sőt, ezek a motorral ellátott ágyak a műtétek utáni felállást segítő funkcióval is rendelkeznek.

A beszerzett orvosi eszközök többek között azt a célt is szolgálják, hogy feltárás nélkül, azaz kis kimenetű sebbel legyenek elvégezhetőek a sebészeti beavatkozások – emelte ki a főigazgató. – A 4K felbontású kamera segítségével beavatkozást végző orvos a műtéti helyszínt tökéletesen kontrollálni tudja, ezáltal az operáció sokkal pontosabb lehet. Ezek az orvosi eszközök a jelenleg a piacon beszerezhető legmodernebb és legjobb minőségű készülékek, amelyeknek köszönhetően igen sokféle műtéti beavatkozást lehet elvégezni. A centrum életre hívása a kórházban korábban nem végzett terhesgondozás megvalósítását is szükségessé tette: az ehhez szükséges CTG- és ultrahanggépek beszerzése is részét képezte a nyári beruházásnak. A legmodernebb nőgyógyászati szoftverekkel ellátott 3D-s és 4D-s utolsó generációs ultrahangkészülékekkel már nagyon korai genetikai szűrővizsgálatok végezhetők – hangsúlyozta dr. Reiter József.

A Keresztény Családi Centrum, illetve a kórház osztályai természetesen nemcsak a gyermekvállalási céllal érkező pácienseket fogadják, hanem minden felnőtt férfit és nőt, aki bármilyen egészségügyi problémával vagy épp preventív kérdéssel, kéréssel érkezik.

Keresztény Családi Centrum – Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Cím: 1023 Frankel Leó út 17–19.
Telefon: (06 1) 438-8589 
Mobil: (06 30) 216-2411 
Honlap: https://keresztenycsaladicentrum.com
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Forrás: Budai Polgár; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház/Facebook

Magyar Kurír

You have no rights to post comments