Előadónk a Szeretet Földje Találkozó lelki napján: Hofher József atya

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. augusztus 31. péntek

Bemutatkozója a jezsuita arcképcsarnokban: Újmisés jelmondatom: Iz 40,25-31 „Elfáradhatnak a fiatalok, és ellankadhatnak, s az ifjak is megbotolva eleshetnek; de akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek mint a sasmadarak …” Mint viszonylag késői hivatás választottam ezt az Igét (33 éves koromban szenteltek pappá). Soha nem késő válaszolni a hívásra!  Nagy szerepet játszott még a szöveg választásában a „Tűzszekerek” című film. Az egyik kulcsfontosságú jelenetben olvassák fel ezt az Igét. Ott ez a meg nem alkuvás, a bátor kiállás Igéje.

 Ezüstmisémen pedig a következő sorok olvashatók: 1 Kor 4,10
„Mi oktalanok vagyunk Krisztusért, ti okosak Krisztusban, mi gyöngék vagyunk, ti erősek, ti megbecsültek, mi megvetettek.”
A középkori szent őrültek példaképeim. Bohócot csinálhatnak belőlem Krisztusért, bohócot csinálok magamból Krisztusért.
Sigrid Kröder nagyszerű megfeszített Krisztus ábrázolásai is találkoznak ezzel az Igével, az előbb említett értelemben. Ott Krisztus bohócot csinál magából az Atya iránti szeretetből. Mit jelent jezsuitának lenni?
A jezsuiták egyik jelmondata foglalja össze számomra jezsuitaságom lényegét, vagyis a hit és a szegények szolgálata.
a) A hit szolgálata a lelkigyakorlatok által. Segíteni a lelkigyakorlatozót a Jézussal való személyes kapcsolatának elmélyítésében
b) A peremhelyzetűek szolgálata. Sok nagyszerű magyar jezsuita nyitotta fel a szemem a társadalmi igazságtalanságokra, amelyek mellett egy keresztény nem mehet el közömbösen (P.Kerkay, P. Bíró, stb. ... P. Jálics, P. Mustó, P. Róna, P. Csókay, stb.). Jezsuita munkák:

    • Szeged: szemináriumi spirituális, noviciátusban magiszter.
    • Cigánypasztoráció: Sajó mentén Köröm, Girincs, Kiscsécs községekben; majd Budapest, Csobánka,Tápiószecső.
    • Közben egy-egy év a lelkipásztorkodásban (Szeged, Kispest), a megüresedett lelkészségen, illetve plébánián.
    • jelenleg: Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium Kispesten, mint spirituális, illetve Dobogókő: lelkigyakorlatok kísérése
    • Molnár Renátával közös, A mozgás lelkisége című könyve a jézusi gyaloglásról 2016-ban jelent meg a Jezsuita Kiadó gondozásában.

Szeretet Földje Találkozó, 2018. szeptember 15. Törökbálint - a program: http://szeretetfoldje.hu/index.php/lelki-napok/10445-szeretet-foldje-talalkozo-2019

You have no rights to post comments