Félig neandervölgyi, félig gyenyiszovai volt az 50 ezer évvel ezelőtt élt barlangi kislány

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. augusztus 24. péntek

A mintegy 50 ezer évvel ezelőtt élt körülbelül 13 éves kislány maradványait orosz archeológusok találták meg pár éve Gyenyiszova-barlangban. A felfedezést a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány alapján szerdán a BBC News ismertette, írja az MTI. A genetikai elemzést Lipcsében végezték el, ahol a kutatók a kislány csontjainak DNS-vizsgálata alapján megállapították, hogy két különböző embercsoportból származó szülei voltak: az anya neandervölgyi, az apa gyenyiszovai volt.

Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a neandervölgyieknek és a gyenyiszovaiaknak alkalmanként születtek közös gyermekeik. De nem gondoltam volna, hogy olyan szerencsések leszünk, hogy rátalálunk a két csoport gyermekére - mondja Vivien Slon, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet (MPI-EVA) kutatója.
Napjainkban a nem-afrikai emberek DNS-ének egy kis része a neandervölgyiektől származik. Néhány más nem-afrikai populációnak, attól függően, hol él, szintén van olyan rész a DNS-állományában, amely az ázsiai, úgynevezett gyenyiszovai emberektől származik. A tény, hogy a gének tovább élnek az új generációkban, azt jelzi, hogy bizonyosan születtek közös utódaik, de egyelőre ez az egyetlen eset, ahol a közös leszármazás bizonyítékát megtalálták: a szibériai barlangban az Altaj-hegységben.
A kutatások szerint a neandervölgyiek és a gyenyiszovaiak egy időben fordultak elő Eurázsiában. Mindkét csoport 40 ezer évvel ezelőttig élt a térségben, a neandervölgyiek a nyugati, a gyenyiszovaiak a keleti részen. A neandervölgyiek vándorolhattak keletre, ahol találkoztak a másik csoporttal, és a modern emberekkel is.
A neandervölgyieknek és a gyenyiszovaiaknak nem volt túl sok alkalmuk a találkozásra. De amikor ez megtörtént, bizonyára gyakran párosodtak, sokkal többször, mint korábban gondoltuk - mondta Savante Paabo, az MPI-EVA igazgatója.
A tudósok szerint a lány anyja genetikailag inkább azokhoz a neandervölgyiekhez állhatott közekebb, akik Európa nyugati részén éltek, mint azokhoz, akik a Gyeniszova-barlangban éltek. Ez pedig azt mutatja, hogy a neandervölgyiek Nyugat- és Kelet-Európa és Ázsia között vándoroltak több tízezer évig, míg ki nem haltak. Az is kiderült, hogy az apának is lehetett legalább egy neandervölgyi felmenője.
(index.hu)

You have no rights to post comments