Néhány hibás diéta mánia

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. augusztus 01. szerda

Ha rengeteg szorongással és stresszel jár egy diéta betartása, valószínűleg ideje lazítanod egy kicsit. A kliensei által leggyakrabban elkövetett hibákat részletező táplálkozási szakértő, Brigitte Zeitlin szerint gyakran a kelleténél jóval szigorúbb szabályok torpedózzák meg az étrendjükön változtatni kívánók terveit. A szakértő szerint hosszú távon nem a legjobb megoldás a katonás szigorra és a megvonásra alapozni az étrendünket - írja a Shape.

Süti nélkül nem élet az élet
A dietetikus szerint sokan teljesen elfeledkeznek az egészséges életmód pszichés oldaláról: hiába sikerül teljesíteni, amit elterveztél, ha közben stresszelsz, szorongsz és bűntudatod van. Ez hosszú távon sokkal rosszabb, mintha azt fogyasztaná valaki, amit akar. Arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb szinte biztosan összedől a kártyavár, az elnyomott sóvárgások pedig hatalmas zabálások formájában törnek a felszínre.
A legjobb megoldás az arany középút a szakértő szerint: ha az esetek többségében az egészséges ételeket választod, időnként nyugodtan megengedheted magadnak, hogy bűntudat nélkül desszertezz.

Szuperételek/csodaszerek
A legújabb csodaszer szédületes és rendkívüli képességeit ecsetelő megosztások láttán pedig nem árt szkeptikusnak lenni a dietetikus szerint. Egyetlen csodaszer vagy varázskapszula nem fogja mintegy varázsütésre minden problémánkat megoldani. Ha pedig első hallásra is emberpróbálónak és kegyetlennek tűnik egy diéta, általában az is legyen minimum gyanús.

Eszelős célorientáltság
Szintén problémákhoz vezethet, ha csak a maga elé kitűzött célok teljesítésére koncentrál valaki. A végletekben gondolkodó, és a csak a számokra, csak az eredményekre fókuszáló megszállottak gyakran pont a legalapvetőbb dologról feledkeznek meg: magukról. Időnként nem árt tehát hátradőlni egy kicsit és feltenni a kérdést: tényleg jobban érzed magad a bőrödben?

„Senki nem nyúl semmihez!”
Ha valaki saját maga készít el mindent, természetesen sokkal könnyebben ellenőrzése alatt tarthatja azt is, mennyi cukor vagy só kerül az ételekbe. Számos is előnye is van tehát annak, ha átveszed az irányítást. Viszont ha túl merev és szigorú leszel, és tényleg mindent te akarsz megcsinálni, könnyen unalmassá válhatnak a rengeteg időt felemésztő előkészületek. Egy-két dolgot megéri néha kiszervezni a dietetikus szerint.

Nem csak az étrendről szól
Egyetlen zabálás vagy egy szabadabban értelmezett hétvége nem elég ahhoz, hogy hosszú távon is felborítsa a terveinket a szakértő szerint, az abszolút tökélyre törekvés helyett nem árt tehát észben tartani, hogy az étkezés mellett számos más komponense is van az egészséges életmódnak. A stressz, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a testmozgás ugyanolyan fontos tényező, mint az étrend.
(divany.hu)

You have no rights to post comments