Novák Katalin: Mondjuk ki a nyilvánvalót, akkor is, ha homofóbnak tartanak majd!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. július 01. vasárnap

A kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Kaposváron, a Református Egyházi Napok beszélgetésén. Az MTI beszámolójából kiderült, az államtitkár a házasság értékei melletti kiállás alatt a melegházasság elítélésére gondolt.

Stabilan kell állnunk a jövőben is a házasság értéke mellett, mert fennáll a veszély, hogy amikor "egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, elfeledkezünk a többségről"  – mondta, majd hozzátette: vannak fenyegető jelek, amelyek próbálják megbontani a család szentségét, bár ezek nem jellemzőek a világ egészére, és a média által jelentős mértékben felnagyítottak. Az államtitkár a tiszta vízhez hasonlította a családot: bár az üdítőitalokat sokat reklámozzák, a vizet e nélkül is minden gyerek szereti.
Novák szerint amikor a hagyományos férfi és női szerepekről beszélünk, a nyilvánosan szereplők óvatosan fogalmaznak, mert félnek attól, hogy a homofóbia vádjával illetik őket, akkor is, ha a legegyértelműbb összefüggéseket mondják ki. Ezért ő bátorságra buzdította a jelenlévőket, szavai szerint "szabad bátran beszélni nyilvánvaló kérdésekről".
Például, hogy egy gyereknek joga van ahhoz, hogy legyen édesanyja és édesapja. "Nem szabad elfeledkeznünk a többségről, amelynek értékei és a gyerekvállalás mellett határozottan ki kell állni; a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi" – fogalmazott. Egyébként Novák Katalin ezeket pont egy héttel a Budapest Pride felvonulás előtt mondta.
A Református Napokon szervezett fórumbeszélgetésen Márfi Gyula veszprémi érsek arról beszélt, hogy van pozitív és negatív másság. "A fiú más, mint a lány, ez pozitív másság, ma ezt el akarják törölni. Az egynemű partnerek nem alternatívái a házastársaknak" – mondta.
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pedig arról beszélt, hogy még nem jöttünk ki abból az európai álmodozásból, miszerint majd az állam mindent megold. Szerinte korábban a családok ráhagyták az államra a gyerekek nevelését, és ez rossz. "A tisztességes kormányzatok már nem állítják azt, hogy mindent megoldanak a családok helyett" – fogalmazott.
(index.hu)