Tippek szentektől a lustaság és a halogatás legyőzésére

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 29. péntek

Igazán nem nehéz a lustaság, tétlenség, halogatás, hanyagság csapdájába esni, és a figyelmünk is könnyen elterelődik. Mindezek kiküszöbölésére ad néhány ötletet az Aleteia portál, megtámogatva szentek tanácsaival.

Napjainkban különösen sok tényező forgácsolja szét az embert, eszközök – kis túlzással – tucatjai csábítanak minket, próbálják elterelni a figyelmünket arról, amit éppen csinálnunk kellene. Sms, e-mail, esetleg valamilyen értesítés érkezik, és mi úgy érezzük, rögtön reagálnunk kell. És még ha igyekszünk is ellenállni, és erőnket megfeszítve, fogunkat összeszorítva csak azért sem nézünk rá a kijelzőre, akkor is magára vonta a figyelmünk egy jelentős részét, és kizökkentett az addigi tevékenységünkből.

Állítólag Bosco Szent János gyakran emlegette az egyházatyáknak tulajdonított mondást: „A lustaság minden bűn anyja.” Amikor nem összpontosítunk célunkra, amikor akaraterőnk elszáll, és megadjuk magunkat a tétlenségnek, bár éppen tennünk kellene valamit, akkor talán valóban kitárjuk az ajtót más gyengeségeknek, bűnöknek is, amelyek alig várják, hogy felhívják magukra a figyelmünket.

A lustaság ellentéte a szorgalom, állhatatosság, felelősség. Gyakran könnyebb legyőzni a lustaságot, mint gondolnánk: a létfontosságú első lépés maga a döntés, hogy harcolni fogunk ellene.

Szögezd le, mik a céljaid, és állíts fel fontossági sorrendet!

„Tartsd meg a rendet, s a rend megtart téged” – talán ebben a formában a legismertebb Szent Benedek jótanácsa. Gondoskodj róla, hogy rendben, rendezetten, rendszeresen csináld a dolgokat, és akkor a rend is gondoskodni fog rólad. Tűzz ki napi, heti, éves, illetve egész életre szóló célokat magad elé. Dolgozz rajtuk rendszerességgel, rendezetten, és ha azt látod, nem éred el őket, értékeld újra a dolgokat, és vagy változtass a hozzáállásodon, vagy tűzz ki új, esetleg reálisabb célokat.

Oszd meg, és uralkodj!

„Kezdd azzal, ami szükséges, folytasd azzal, ami lehetséges, és egyszer csak rájössz, a lehetetlen is elérhető” – fogalmazta meg Assisi Szent Ferenc. Oszd fel a nagyobb feladatokat kisebb egységekre, részfeladatokra, fázisokra. Kövesd Szent Ferenc tanácsát: haladj apránként.

Legyél fegyelmezett!

„Ahhoz, hogy égve maradjon a lámpásunk, olajat kell tennünk bele” – mondta Kalkuttai Teréz anya. Ha minden tevékenységhez kidolgozunk egy ütemtervet, ha beosztjuk az időt, és állhatatosan betartjuk, az segít, hogy fegyelmezettek legyünk, és ne essünk a lustaság csapdájába.

Legyél kitartó!

„Légy türelmes mindenkihez, de leginkább magadhoz” – tanácsolja Szalézi Szent Ferenc. Ne adj teret az elbátortalanodásnak, csüggedésnek. Tégy úgy, ahogy a nagy sportolók szoktak: ha valami nem sikerül, próbáld meg újra, és ne add föl, amíg el nem éred a célodat.

Iktasd ki a figyelmedet elterelő tényezőket!

II. János Pál pápa azt mondta, a zavaró tényezők külsők és belsők egyaránt lehetnek. Ha a bensődben van valami zavaró, elterelő tényező, akkor inkább megeshet, hogy gyengének bizonyulsz, amikor valami külső zavaró tényezővel találod szemben magad. A zavaró tényezőkkel, figyelemeltereléssel szemben határozottan, egyértelműen kell fellépni. A figyelmünket elterelő tárgyakat, tényezőket el kell távolítani a környezetünkből, és nem engedni, hogy a kíváncsiságunk, az emlékeink vagy a képzeletünk félrevigyen.

Ne terheld túl magad feladatokkal!

„Keresd azt, ami elegendő, és ne vágyjál többre. Ami ezen túl való, az szorongást, aggódást szül, nem megkönnyebbülést; lenyom téged, nem felemel” – fogalmazta meg Szent Ágoston. Ha túl sok munkát vállalunk magunkra, az valójában inkább rontja a hatékonyságunkat. Már a tudomány is bebizonyította, hogy a multitasking (több tevékenység egyszerre végzése) nem működik. Csinálj inkább csak egy dolgot, de azt rendesen, mint tíz dolgot rosszul.

Legyél nagylelkű másokkal!

Avilai Szent Teréz szerint „a tökéletes szeretet ereje az, hogy megfeledkezünk a saját boldogságunkról, azért, hogy boldoggá tudjuk tenni azokat, akiket szeretünk”. Amikor kevesebbet gondolunk magunkra, és többet a körülöttünk élőkre, az cselekvésre indít bennünket, és segít legyőzni a lustaságot, tehetetlenséget.

Mindent a maga idejében!

„Tégy mindent szeretetből és a szeretet érdekében, használd ki a jelen pillanatot, és ne aggodalmaskodj a jövő miatt” – mondta Szalézi Szent Ferenc. A szeretet a legnagyobb erő, amely le tudja győzni a félelmeket. Gyakran a – kudarctól, az erőfeszítésektől, az elköteleződéstől való – félelem  áll a halogatás hátterében. Cselekedj ma, szeretetből!

A pihenés viszont nem lustaság

„A pihenés nem semmittevés: ilyenkor olyan tevékenységekkel szórakoztatjuk magunkat, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést” – írta Josemaría Escrivá de Balaguer, az Opus Dei alapítója. Nem szabad összekeverni a jól megérdemelt pihenést a lustasággal. Szükségünk van időre, amikor örülhetünk például a céljaink elérésének, és amikor feltöltekezhetünk energiával – hogy majd ismét neki tudjunk látni a tennivalóknak.

Forrás: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments