Az amerikai püspökök ellátogatnak a menedékkérő szülőktől elszakított gyerekekhez a mexikói határhoz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 21. csütörtök

Az egyesült államokbeli püspökök „erkölcstelennek” nevezték a migrációs politika néhány intézkedését, például azt a módszert, hogy a gyermekeket elválasztják szüleiktől, ezzel eltántorítva az menekülteket attól, hogy az USA déli határainál próbáljanak bejutni az országba. (Frissítés: Trump elnök meghátrált...)

Texas déli, Mexikóval határos területein egy, a menedékközpontba Hondurasból illegális bevándorlóként érkezett anyuka karjából kiragadták újszülött kislányát, akit éppen szoptatott – mondta el a sajtónak Natalia Cornelio, a Texas Civil Rights Project ügyvédje. Sok hasonló jelenetről számolt be a napokban az amerikai sajtó, amióta a Donald Trump vezette kormány elrettentő eszközöket alkalmaz a bevándorlás ellen: aki iratok nélkül kel át a határon, attól elválasztják a gyermekeit.

A püspöki konferencia floridai ülésén részt vevő amerikai püspökök határozottan elítélik ezt a rendelkezést.

Joseph W. Tobin bíboros, Newark érseke kijelentette, hogy a határoknál alkalmazott politikai módszereket figyelve a szív megkövesedésének vagyunk tanúi: minden arról szól, hogy igyekeznek még jobban megkeményíteni az amerikaiak szívét. Azt javasolta az ülés résztvevőinek, hogy a püspökök menjenek el a határhoz, hogy megnézzék azokat a menedékközpontokat, ahová a gyerekeket viszik, és ezzel kifejezzék lelkipásztori aggodalmukat és tiltakozásukat. A püspökök azt is megfogalmazták, hogy a bevándorlásról és az úgynevezett dreamerekről (azok a fiatal felnőttek, akik gyerekként kerültek az USA-ba, és hónapok óta várják, hogy jogi helyzetük tisztázódik-e; magyarul álmodók, álmodozók, utalva az amerikai álomra – a szerk.) szóló rendelkezések reformjára van szükség, és ehhez párbeszédet kell folytatni a kongresszus tagjaival.

Sean O’Malley bíboros, bostoni érsek figyelmeztetett, hogy bár a migráció kezelése összetett kérdés, mindig szem előtt kell tartani, hogy rettegő, magára maradt emberekről, idősekről, fiatalokról, családokról van szó, és hogy a migrációs politika morális kérdés, mert az emberi személy méltóságát érinti. A gyermekeket a szülőktől elválasztani kritikus kérdés, a gyerekeket sakkfigurának használják, hogy elrettentsék a szülőket. Véleménye szerint erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy a szülők megfélemlítéséhez a legszentebb emberi köteléket szakítják el, amely a szülőt a gyermekével összeköti. „Mint katolikus püspök, támogatom az ország politikai és törvényhozó intézményeit, mindig azt tanítottam, hogy tiszteletben kell tartani a polgári törvényt, és továbbra is ezt fogom tenni, de nem hallgathatok, amikor a migrációs politika családokat rombol le, traumatizálja, terrorizálja a gyerekeket. Az ilyen politikai lépéseket le kell állítani” – nyilatkozta a bíboros.

A püspökök tanácskozása nem ragadt le a szavaknál: azzal kezdődött, hogy együtt ebédeltek menekültekkel, menedékkérőkkel. Leültek a közös asztalhoz családokkal, fiatalokkal, gyerekekkel, akik drámai körülmények közül menekültek az Egyesült Államokba, és meghallgatták a történeteiket. Ezzel a gesztussal indították el a Ferenc pápa által meghirdetett, migrációval kapcsolatos kampány, az Osztozzunk az útban! (Share the Journey) második évét.

Joe S. Vásquez püspök, az amerikai püspöki konferencia migrációs bizottságának elnöke elmagyarázta, hogy a kampány idén egy virtuális utazás lesz 24 900 mérföldön keresztül, ami egy Föld körüli utazás hossza. Arra buzdítanak minden katolikus közösséget, hogy osztozzanak szükséget szenvedő testvéreik utazásában. Egyházmegyék, plébániák, katolikus iskolák és egyetemek imádkoznak, gyalogolnak, tesznek nyilvánosan tanúságot a migránsokkal és menekültekkel való szolidaritásukról, ökumenikus és vallásközi jelleggel, más csoportokkal együtt.

A püspökök írnak egy levelet az USA minden katolikusának a fajgyűlöletről, olyan vitatott kérdésekről, mint az amerikai őslakosok, az afroamerikaiak, a spanyol származásúak ügye, akik állandó célpontjai a rasszista megnyilvánulásoknak. A levélben szólnak majd azokról a rasszista tematikákról, amelyek jelen vannak a közintézményekben, a politikában, rányomják bélyegüket a közösségi médiára és az egész amerikai társadalomra. Novemberben az egyházmegyék minden tagjához eljuttatják majd ezt a levelet, az iskolákban pedig olyan foglalkozásokat tartanak, ahol a diákokat érzékennyé teszik erre a kritikus kérdésre.

Ferenc pápa június 17-én interjút adott a Reuters hírügynökségnek. A beszélgetés során – számos más téma mellett – szóba került az amerikai püspökök tiltakozása a Donald Trump vezette kormány bevándorláspolitikai intézkedéseivel szemben. Ferenc pápa úgy fogalmazott az interjúban: „Az amerikai katolikus püspöki konferencia oldalán állok”. (Forrás: Catholic News Agency)

Forrás: Mondoemissione, Vatican News

Fotó: Agensir

Magyar Kurír
(tzs)

FRISSÍTÉS: Miután a teljes ellenzékén, a republikánus párt párt képviselői, a keresztény választók, a pápa, a felesége és még a lánya is könyörgött Donald Trumpnak, hogy vessen véget az illegálisan bevándorló családok szétszakításának, TRUMP ELNÖKI RENDELETBE FOGLALTA, HOGY NE VÁLASSZÁK EL A HATÁRON ELFOGOTT ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKAT A GYEREKEIKTŐL. 

 

You have no rights to post comments