Két évezredet túléltek, de korunkat már nem bírták ki a famatuzsálemek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. június 12. kedd

Hirtelen részben vagy teljesen elpusztult jó pár Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái közül. Botanikusok szerint az 1100-2500 éves fák a klímaváltozás áldozatai lettek. A 13 legidősebb majomkenyérfa vagy afrikai baobabfa  közül kilenc példány elpusztult, vagy a legöregebb részei, ágai letörtek, elhaltak az elmúlt 12 évben – írják kutatók a Nature-ben megjelent tanulmányukban. A fák pusztulása „soha nem látott mértékű”.

A kilenc fa közül négy Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt. Köztük van a Zimbabwéban 2450 évig élt Panke, amely 2010-11-ben pusztult el. A namíbiai Holboom nevű fa Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt 30,2 méteres magasságával és 35,1 méteres körméretével. Még híresebb volt a botswanai Chapman nevű fa, amelybe annak idején David Livingstone Afrika-kutató véste bele nevének kezdőbetűit. A James Champman dél-afrikai vadászról elnevezett fának mind a hat hajtása egyszerre esett le 2016. január 7-én. A fa mintegy 1400 éves lehetett.
Kétségtelenül megdöbbentő és drámai, hogy oly sok évezredes fa pusztul ki a mi időnkben – idézi az MTI Adrian Patrutot, a tanulmány kolozsvári társszerzőjét. A pusztulás pontos okát nem ismerik a szakemberek, de arra gyanakodnak, hogy az részben a jelentős klímaváltozással magyarázható, amely Afrika déli térségét különösen sújtja.
2005 és 2017 között a kutatók teljes körűen felmérték a legnagyobb és legöregebb afrikai baobabfákat, több mint 60 példányt. Lejegyezték körméretüket, magasságukat, korukat. Valamennyi Afrikai déli részén – Zimbabwéban, Namíbiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában és Zambiában – élt.
Az afrikai baobabfa a világ legnagyobb és legtovább élő virágzó fája, Afrika szavannáin nő, koruk akár a háromezer évet is elérheti.
(index.hu)

You have no rights to post comments