Kovács Győző: Végső idők? - 2. rész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. május 25. péntek

II. Mit mond a Biblia?

A „fejlődés” negatívumait már nagyon régóta ismeri az emberiség. A legrégebbi felismerés bizony már 2500 éves. Honnan indult el a pénzhatalom fejlődése? Milyen hatással van a kamat erre a fejlődésre? Mit szól ehhez a Biblia?  Isten elég pontosan elmondja véleményét a Szentíráson keresztül:

„Ha a népemből való szegénynek, aki közötted él, pénzt kölcsönzöl, ne viselkedj vele uzsorás módjára. Ne követelj tőle kamatot.” (Kiv. 22,24.)

 „Sokan vétkeztek már a pénz miatt, nincsen részvét abban, aki gazdagodni akar. Mint a karó szilárdan áll a kövek között, az adás és vétel közé beékelődik a bűn.” (Sir. 27,1-2.)

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.” (Mt. 5,3.)

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön… Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Mt. 6,19a.21.)

„Nem szolgálhattok Istennek is, a Mammonnak is.” (Mt. 6,24b.)

„Aki kér, annak adj, s attól, aki kölcsönt akar tőled, ne tagadd meg.” (Mt. 6,42.)

„Ő kinek-kinek tettei szerint fizet: örök élettel annak, aki a jótettekben kitartva dicsőség­re, tiszteletre és halhatatlanságra törekszik, haraggal és megtorlással annak, aki haszonleső s nem hajlik az igazságra, hanem a gonoszsággal tart” (Róm. 2,6-8. a Szent István Társulat 1973 évi kiadása szerint.)

Isten kifejezett kívánságát az az Európa se teljesíti legalább 700 esztendeje, amely magát legalábbis a múltban kereszténynek vallotta. A szembefordulás jele a kamat, a szakadatlan gazdasági növekedési kényszer okozó­ja, a környezetpusztítás, a jövedelmi polarizálódás, a sosem látott mértékű bűnözés, az erkölcsi zuhanás ősoka. Shakespeare „A velencei kalmár”-ban még negatív figurának állítja be Shylockot, az uzsorást, de ugyanakkor a Mediciek, Fuggerek már a pápát, császárt támogató (pénzelő), köztiszteletben álló patríciusok. És azóta „a helyzet fokozódik”. Mára elértük, hogy a profit felülír erkölcsöt, szolidaritást, emberséget.

S ezt nem széplelkű holdnyaló idealisták állítják, hanem Paul Hellyer[1], Kanada volt miniszterelnök-helyettese, aki leírja a közeljövőben biztosan bekövetkező pénzügyi összeomlás lehetséges gazdasági túlélésének stratégiáját. Nem tudhatott arról, hogy milyen szörnyű bizonyítékot szolgáltat állítása alátámasztására a világ 2001. szept. 11.-én és a 2008-as pénzügyi válságban.

[1] Paul Hellyer: A globális pénzügyi válság túlélése – Altern csoport – Gondola 96 Kiadó, Budapest, 1998.

 

(Folytatjuk.)