Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája: Az Egyház legfőbb vonása az anyai gyengédség

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. május 22. kedd

Első alkalommal ünnepelte a Katolikus Egyház a márciusban bevezetett ünnepet, Mária egyházanyaságát. Május 21-én, pünkösdhétfőn Ferenc pápa reggeli homíliájában az Egyház anyai jellegéről és a gyengédségről elmélkedett.

„Az Egyház női, anya..., amikor férfi egyházzá válik, akkor vénkisasszonyok egyháza lesz, mely képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre” – fogalmazott a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Az új Mária-ünnepet 2018. március 3-án vezette be a Szentatya, az Ecclesiae Mater dekrétummal, melyet az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció készített. Az ünnep Ferenc pápa kifejezett óhajára került pünkösd másnapjára, hogy segítse a lelkipásztorokban az anyai érzékének gyarapodását.

Homíliája kezdetén a pápa kiemelte, hogy az evangéliumokban Máriát mindig Jézus anyjának nevezik, sohasem hívják „úrnőnek” vagy „József özvegyének”. Anyasága végigjárja az egész Szentírást, az Angyali Üdvözlettől kezdve egészen a végéig: ezt a sajátosságot az egyházatyák azonnal megértették, mint olyan vonást, mely az Egyházat érinti és felövezi – mondta Ferenc pápa.

„Az egyház női, mert az Egyház, az ecclesia jegyes, mert nő; és anya, aki világra szül. Jegyes és anya. Az egyházatyák még tovább mennek és ezt mondják: »A te lelked is Krisztus jegyese és anya«. Ebben a magatartásban, mely Máriától ered, megérthetjük, hogy ő az Egyház Anyja, és ezt az Egyház női dimenziójaként értelmezhetjük. Ha ez hiányzik, az Egyház elveszti identitását, és akkor jótékonysági társulás, futballcsapat vagy valami más lesz az Egyházból, de nem egyház” – szögezte le reggeli homíliájában a Szentatya.

Csak egy női egyház képes termékeny lenni az Isten szándéka szerint, aki asszonytól akart születni, hogy egy asszony útjára tanítson minket. „Fontos, hogy az Egyház asszony legyen, hogy a jegyes és az anya magatartását hordozza. Amikor ezt elfejeltjük, és az Egyház férfiúi egyház lesz, a női dimenzió nélkül, akkor szomorúan vénkisasszonyok egyháza lesz, mely elszigeteltségben él, képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre. Asszony nélkül az Egyház nem halad előre, mert ő maga asszony. Az Egyháznak ez a vonása Máriától ered, mert Jézus akarta így” – hangsúlyozta a pápa.

A nőt leginkább megkülönböztető tulajdonsága a gyengédsége. Mária, „miután világra hozta egyszülött gyermekét, pólyába csavarta, és jászolba fektette”. Vagyis gondjába vette, szelíden és alázatosan, mert ezek a vonások az anyák legfontosabb tulajdonságai. „Az Egyház, amelyik anya, a gyengédség útját járja. Ismeri a simogatás, a csend, a rápillantás megannyi bölcsességét. Tud együttérző lenni és csendben maradni. Azoknak a lelkeknek is, akik az Egyházhoz tartoznak, és ismerik annak anyai jellegét, ezen az anyai úton kell haladniuk, mint alázatos, gyengéd személy, aki mosolyog és szeretettel teljes” – hangzott el Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliájában, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír