Díjat nyert Cannes-ban a magyar film

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. május 20. vasárnap

Szilágyi Zsófia Egy nap című, egy háromgyerekes anyuka hétköznapi feladatait és küzdelmeit bemutató filmje kapta a legjobb elsőfilmnek járó elismerést a cannes-i filmfesztiválon a FIPRESCI-től, a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől. "Ez a díj azt jelenti, hogy elismerték: tényleg létkérdés az, amiről a film szól" - mondta Szilágyi Zsófia.

Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje, az Egy nap volt az egyetlen magyar film idén a világ legfontosabb filmfesztiválján, Cannes-ban. A Kritikusok Hete versenyprogramjában szereplő alkotást még a fesztivál elején vetítették, a filmet az Index is nagyon szerette, és az első külföldi kritikák is nagyon pozitívan írnak a filmről.
"Nagyon-nagyon örülök a díjnak. Mi tegnap óta tudunk róla, mert megkérdezték, vissza tudunk-e jönni a díjátadóra, de a film nemzetközi forgalmazója vette át a nevünkben a díjat. A filmkritikusok véleményét összegző táblázaton elég jó pontokat kaptunk a szekciónkban, de a Kritikusok Hete filmjei közül nem kaptunk díjat. Akkor elkezdtünk abban ráménykedni, hátha akkor valamilyen más díjat szánnak nekünk" - mondta az Indexnek Szilágyi Zsófia.
Iszonyú nagy dolog ez a díj, és azt jelzi, hogy megértették, mekkora tétje van annak, amiről a film szól, egy háromgyerekes anyuka életének eseményeiről. Az is kérdés volt, hogy lehet-e erről egyáltalán filmet készíteni, követni mindazt, ami egy nap alatt történik vele. A díj azt mutatja, talán sikerült megmutatni, hogy tényleg létkérdésről van szó."
A kritikusunk szerint hihetetlenül magával ragadó, érzékeny, hiteles és okosan felépített film egy háromgyerekes anyuka (Szamosi Zsófia) egy napját követi végig. A háttérben végig ott motoszkál egy megcsalás vagy meg nem csalás feszültsége, de az igazi drámát mégis az a rengeteg nagyon ismerős probléma jelenti, amelyekkel a nőnek a hétköznapok során muszáj megbirkóznia, betegeskedő gyerekkel, az óvodák, iskolák, különórák elérésével, a házimunkával, a pénzhiánnyal és persze közben a munkahelyi kérdésekkel.
A precíz kameramunka és a hatásos rendezés érzéssel, humorral és drámaisággal jeleníti meg egy teljesen hétköznapi szituáció hihetetlen feszültségét és intenzitását. Rendkívül magabiztos debütálás" - írta indoklásában a szövetség.
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója az Indexnek azt mondta: "Ez a cannes-i díj jelentős nemzetközi elismerés az Egy nap alkotóinak, és egy mérföldkő a Filmalap által életre hívott Inkubátor Program történetében is. Szilágyi Zsófia filmje az első a Program keretében elkészültek közül, amely Cannes-ben mutatkozott be. Óriási öröm, hogy egy új magyar tehetség felfedezéséhez járulhattunk hozzá. Bízom abban, hogy a cannes-i siker sok pályakezdő alkotónak ad biztatást, hogy jelentkezzen első filmtervével az Inkubátor Programra."
A Cannes-i Filmfesztivál történetében ez a kilencedik alkalom, hogy magyar film díjat kap a FIPRESCI-től. Korábban Jancsó Miklós Szegénylegények (1966), Gábor Pál Angi Vera (1979), Makk Károly Egymásra nézve (1982), Sándor Pál Szerencsés Dániel (1983), Szabó Ildikó Gyerekgyilkosságok (1993), Mundruczó Kornél Delta (2008), Kocsis Ágnes Pál Adrienn (2010) és Nemes-Jeles László Saul fia (2015) című filmjeit tüntették ki.
(index.hu)