Véres hagyományok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. május 17. csütörtök

Évente 239 ezer indiai kislány hal meg, mert lánynak született ,Maliban pedig rituálisan kivégeztek egy 5 éves albínó kislányt... Részletek:

 1. Évente 239 ezer indiai kislány hal meg, mert lánynak született
Indiában évente 239 ezer kislány hal meg ötéves kora előtt azért, mert elhanyagolják pusztán nemi hovatartozása miatt, hívja fel a figyelmet egy új tanulmány a The Lancet című orvostudományi folyóiratban.
Közismert, hogy a férfiakat előnyben részesítő indiai társadalomban sok leánymagzatot elvetetnek. A meg nem született leánygyermekekénél is magasabb azonban azoknak a kislányoknak a száma, akik azért halnak meg ötéves koruk előtt, mert a nemi előítéletek miatt elhanyagolják a gondozásukat, nem táplálják őket megfelelően vagy nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban, például nem kapják meg a szükséges védőoltásokat, írja a kedden a publikált tanulmányban Christophe Guilmoto, a párizsi Descartes Egyetem demográfusa.
A párizsi egyetem és az ausztriai International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) közösen kutatta a gyermekhalandóságot Indiában a 2000 és a 2005 közötti demográfiai adatok alapján. Kiderült, hogy India 35 államából 29-ben a leánygyermekek halandósága kirívó mértékben meghaladja a fiúgyermekekét, átlagosan 18,5 ezrelék, a négy legnagyobb észak-indiai államban pedig még a 30 ezreléket is eléri. Márpedig azokban az országokban, ahol nem létezik a nemi diszkriminációnak ez a szélsőséges formája, biológiai okokból általában a fiúgyermekek halandósága magasabb.
A kutatás szerint az indiai kislányok egy részének azért kell meghalnia, mert nem kívánt terhességből, leányként született, és mint nem kívánt leánygyermeket elhanyagolják. A kutatók szerint a leányok nagyobb halandósága 22 százalékban tulajdonítható a diszkriminációnak.
Az adatok szerint annál magasabb a lányok halandósága, minél népesebb, fejletlenebb, iskolázatlanabb egy-egy régió, és minél nagyobb ott a népszaporulat. "A leánygyermekekkel szembeni nemi megkülönböztetés nemcsak azt jelenti, hogy nem engedik világra jönni őket, hanem azt is, hogy a megszületetteket hagyják korán meghalni" – olvasható a tanulmányban. A szelektív abortusz miatt megbomlóban van a nemek közti egyensúly Indiában, akárcsak Kínában. (MTI)

*

2. Maliban rituálisan kivégeztek egy 5 éves albínó kislányt
Felfegyverzett férfiak elraboltak egy albínó kislányt a hétvégén Maliban, akit ezután rituálisan lefejeztek, írja az AFP. Nyugat-Afrikában az albínó emberekhez különböző népi babonák kapcsolódtak. Évente több tucat embert áldoznak fel, vagy csonkítanak meg, abban a hitben, hogy a talizmánként hordott albínó testrészek szerencsét, gazdagságot hoznak viselőiknek.
Djaneba Diarra, aki a Fana faluban él családjával a helyi rendőrségnek elmondta, éjjel törtek be a házukba fegyveres férfiak, hogy elvigyék az 5 éves kislányát. A nő először megpróbálta elvenni gyermekét a betörőktől, de nem járt sikerrel, és visszaszaladt a másik lányát védeni, aki szintén albínó.
"A kislányt mindenhol kerestük. A testét egy mecset mellett találtuk meg, a feje nélkül" – mondta el a sajtónak a falu egyik tanítója, Oumar Diakite. A falubeliek annyira feldühödtek a támadás után, hogy egy helyi rendőrörsöt fel is gyújtottak.
"Igazságot követelünk. A fejét elvitték. Ez egy rituális bűncselekmény" – mondta el Mamadou Sissoko, politikai aktivista az AFP-nek. A férfi maga is albínó, és egy albínókat védő civil szervezetben dolgozik. "Minden alkalommal, amikor választások közelednek, vadászni kezdenek ránk, hogy rituálisan feláldozzanak. Ebben a faluban sem ez az első ilyen eset" – tette hozzá. Maliban július 29-én lesz elnökválasztás. (index.hu)