Sikerült az első magyar gyermek tüdőátültetés

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. április 19. csütörtök

Március végén végezték el az első gyermek tüdőátültetést Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében. A 13 éves Máté Dorkának cisztás fibrózis miatt volt szüksége a beavatkozásra.

Az elmúlt fél évben volt a 500. hazai szívátültetés, a tízezredik transzplantáció, most pedig az első gyermeken elvégzett tüdőátültetés. Mint a Semmelweis Egyetem oldalán olvasható, felnőtteknél is csak két éve végezték Magyarországon az első tüdőtranszplantációt, azóta már 46 átültetést végeztek el.
Az első gyermek, aki itthon új tüdőt kapott, egy 13 éves kislány, Máté Dorka. Dorka egy genetikai hátterű, veleszületett betegség, cisztás fibrózis miatt került abba a helyzetbe, hogy tüdeje 13 év alatt véglegesen károsodott. Egészen ritka betegségről van szó, évente 22-23 gyerek születik Magyarországon cisztás fibrózissal, melynek következtében a tüdőben lényegében megszűnik a légcserére alkalmas terület. Dorka életét átültetéssel lehetett csak megmenteni.
A beavatkozás során szerencsére minden rendben zajlott, a kislány már négy nappal a műtét után mosolygott. Erről a Semmelweis Egyetem és az OOI munkatársai számoltak be közös sajtótájékoztatón.
Egy ilyen operáció egyfajta újjászületés – mondta a Dorka aneszteziológiai és intenzív terápiás kezelését végző Dr. Elek Jenő.
A környező országok közül egyedül Bécsben végeznek hasonló operációkat – emelte ki Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense kiemelte. „A legnagyobb érdem Dorkáé, akinek derűs hozzáállása mindenki számára példát jelent” – tette hozzá.
A műtét hatalmas fellélegzés volt számomra – mondta Máté Dorka, aki beszámolt róla, hogy már egyedül sétál, és a műtét előtti állapothoz képest duplájára javult a légzésfunkciója. A 13 éves kislány szeptember óta kórházban van, ezért megragadta az alkalmat, hogy üzenjen barátainak és családtagjainak is. Azt mondta, van egy bakancslistája: szeretne megtanulni síelni, sokat utazni, eljutni Ausztráliába, és bepótolni az elmúlt 13 évet.
(index.hu)

You have no rights to post comments