Beszámoló az érdi cigány-misszió keretében a tízgyerekes család házfelújításáról

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2015. augusztus 19. szerda

Előzmények: Kádas Sándor, felesége Krisztina és tíz gyerekük Érden élt, Sándor édesapjának leromlott állapotú házában a „cigánysoron”. Két pici szobában laktak. A házban nem volt víz (az utca végéről kellett hordani kannában), se fürdőszoba, WC. Az udvar is nagyon kicsi volt, játszani a gyerekek ott sem nagyon tudtak.

A család egy szerzetes közösség segítségével megvásárolt egy leromlott állapotú, százéves házat a Kornélia utcában. A ház azért volt vonzó számukra, mert szemben van az általános iskolával. A ház vályogtéglából épült és belül romos állapotú volt, három szobával és egy konyhával. A szobákat újra kellett vakolni, a konyhába a vizet és a csatornát kellett bevezetni. A házban régi, leromlott, gányolt villanyvezeték volt, amit újra kellett húzni. Fürdőszoba, WC nem volt a házban.
Az ő helyzetük ugyan nem egyedi, mások is élnek hasonló körülmények között, amiért mégis nagyon szerettünk volna segíteni rajtuk az egyrészt a gyermekeik nagy száma, másrészt az, hogy látszott rajtuk az igyekezet, hogy sorsukon változtassanak, azt jobbá tegyék. Gyerekeiket gondosan nevelik, lakóhelyüket a körülményekhez képest tisztán tartották. A gyerekek között több zenei tehetség is akad. Úgy éreztük, hogy a nekik nyújtott segítség valóban hasznosul az egész társadalom javára is.

Célunk
Célunk volt a ház lakható állapotba hozása. Ehhez szükséges volt: csatornázás, vízbevezetés, villanyszerelés, konyha, fürdőszoba és WC kialakítása, két szoba újra vakolása és az összes helyiség kifestése. Célunk elérése érdekében adományokat kezdtünk gyűjteni és megkerestük azokat a szakembereket, akik árajánlatot tudtak adni az elvégzendő szakmunkára és azokat az őszi iskolakezdésig el is tudják végezni.

Megvalósítás
Az adománygyűjtés során több nagylelkű felajánlást is kaptunk, valamint dr. Aradszky András országgyűlési képviselő úr segítségével a Kínai Köztársaság (Tajvan) hazánkat segítő adományozási programjából is kaptunk egy jelentős összeget. Így el tudtuk kezdeni a konkrét felújítási munkákat, amely végül majd kétmillió forintba került (plusz az önkéntes munka és a család által elvégzett munkák.)
A felújítási munkákat – több hónapi megelőző szervezés és gyűjtés után - végül 2015. július elején tudtuk elkezdeni. A család végül augusztus 1-vel tudott beköltözni a felújított családi házba.

  

Értékelés
A legfontosabb célunk, a tízgyerekes család emberhez méltó körülmények közötti elhelyezése, megvalósult. A család nagyon boldog. A tíz gyerek két szobában lakik, a harmadik a szülőké. A gyerekeken különösen látszik, mennyire boldogok és élvezik a számukra szokatlan „luxust”. Ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy ez a segítő munka feszültséget is keltett a család és a régi lakóhely környékén élő többi cigány család között. Ezt nem könnyű megélni a Kádas-családnak sem és nekünk is meg kell tanulnunk segíteni őket ennek feldolgozásában.

 


Tarnóczi Mária
(Szeretet Földje Szolgálat)