JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Nemzetközi felmérés: Mitől félünk leginkább?

Kategória: Egyéb imanap Megjelent: 2018. augusztus 12. vasárnap

Miért aggódik a világ? Az Ipsos havi rendszerességgel végzett online felmérésben a 65 évesnél fiatalabbak véleményét kérdezték, a felmérésben résztvevő országok: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, India, Izrael, Olaszország, Japán, Mexikó, Malajzia, Lengyelország, Peru, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Törökország, USA.

A legtöbb aggodalomra okot adó három tényezőt részletesen vizsgálva a következő eredményekre jutott az Ipsos.Munkanélküliség, nyomor és társadalmi egyenlőtlenség, bűnözés, korrupció, egészségügyi ellátás az öt legaggasztóbb terület a világ 28 országában végzett, 2018 júliusi Ipsos-felmérés szerint a 65 év alatti felnőtt lakosság körében.

A munkanélküliség és a nyomor, akárcsak az előző két hónap során végzett megkérdezésnél átlagosan a lakosság harmadánál az első helyen áll, a bűnözés 32 százalékkal második, s átlagosan ugyanennyien szoronganak a gazdasági és politikai korrupció miatt is. Az egészségügy körülbelül minden negyedik polgárnak okozza a legnagyobb fejtörést (24 százalék) a felmérésben résztvevő 28 országban.
A résztvevő országok lakosainak kicsit több mint fele (56 százaléka) szerint rossz irányba mennek a dolgok, ennél sokkal többen aggódnak azonban emiatt Brazíliában (85 százalék), Peruban (78 százalék), Dél-Afrikában (76 százalék) és Magyarországon (74 százalék).
Míg a megkérdezettek átlagosan 44 százaléka úgy érzékeli, hogy jó irányba tart a világ, alig van olyan kínai, aki nem így vélné, 91 százalékuk ugyanis jó kilátásokról számolt be. A második legoptimistább lakosságú Szaúd-Arábiában is csak a lakosság háromnegyede szerint jó az irány, a harmadikok az indiaiak 67 százalékkal. A magyarok a lista végén állnak 26 százalékkal, az előző havi felméréshez képest 3 százalékot rontva a jövő kilátásainak megítélésében.

Világelső magyarok
A magyarok mondták legtöbben - az átlagos 24 százalékkal szemben 71 százalék - hogy számukra legtöbb aggodalmat az egészségügyi ellátás okozza. (A júniusi felméréshez képest 4 százalékos a romlás).
Még a sorban második lengyelek körében is csak minden második (56 százaléka) tette első helyre az egészségügyi ellátás a legaggasztóbb 3 terület között. A lista végén álló Törökországban pedig 2 százalék tette az első helyre az aggódnivalók listáján az egészségügyet.

Dobogósok vagyunk a szegénység miatti félelmet illetően is
A szegénységet és társadalmi egyenlőtlenséget helyezte a legaggasztóbb területek listáján első helyre a 33 százalékos világátlaggal szemben az oroszok 64, a magyarok 57, a szerbek 54 százaléka.
A felmérésben résztvevő országok lakosságának átlagosan 32 százaléka a bűnözés miatt fél legjobban, e téren élenjáró Peru, Mexikó és Chile rendre 67, 63 és 59 százalékkal. A magyarok 11 százalékkal a 28-as lista utolsó előtti helyén állnak, az utolsó Oroszország, ahol elenyésző arányban (5 százalék) mondták, hogy a bűnözés a legaggasztóbb terület számukra.
A bevándorlást átlagosan a világ lakosságának 16 százalékánál a leginkább szorongáskeltő tényező, a magyar felnőttek a 28-as lista 16. helyén állnak, honfitársaink 7 százalékának ez okozza a legnagyobb gondot.
A korrupciót csaknem minden második magyar tartja számon legaggasztóbb területként (átlag 32 százalék).

(napi.hu)

You have no rights to post comments